Info_lisa » Specials » Uilen

Uilen in Nederland

Uilen in Nederland Wereldwijd zijn er 177 uilensoorten bekend. Deze worden onderverdeeld in twee families, de Tytonidae, met 15 soorten en de Strigidae met de overige 162 soorten. In Nederland komen 8 uilensoorten regelmatig voor in het wild. De Kerkuil (Tyto alba) de Ransuil (Asio otus), de Bosuil (Strix aluco), de Velduil (Asio flammeus), de Steenuil (Athene noctua), de Oehoe (Bubo bubo), de Sneeuwuil (Nyctea scandiaca) en de Ruigpootuil (Aegolius funereus).

Indeling in het dierenrijk

Een deel van de taxonomische indeling van alle uilen is gelijk. Zij vallen immers allemaal in dezelfde orde, de orde van de Strigiformes. Voor iedere uil geldt de vogelde indeling:
  • Rijk: Animalia
  • Stam: Chordata
  • Klasse: Aves
  • Orde: Strigiformes
  • Familie: Strigidae of Tytonidae

Indeling tussen de uilen

Van de acht uilen die in Nederland voorkomen, zijn er zeven die in de familie Strigidae vallen. Deze familie wordt ook wel die van de uilen genoemd. Één uil, de kerkuil, valt in een andere familie. Dit is de familie van de Tytonidae, kerkuilen in het Nederlands.

Familie: Uilen (Strigidae)
Een sneeuwuil / Bron: Quebec government, Wikimedia Commons (CC0)Een sneeuwuil / Bron: Quebec government, Wikimedia Commons (CC0)
  • Ruigpootuil
  • Velduil
  • Ransuil
  • Steenuil
  • Sneeuwuil
  • Bosuil
  • Oehoe

Familie: Kerkuilen (Tytonidae)

  • Kerkuil
  • (foto bovenin)

Uilen in het algemeen

Veel van deze uilen, en van uilen in het algemeen, zijn nachtdieren. Dit zijn ze niet allemaal. Verder hebben alle uilen een scherp gehoor en goed zicht. Vele ook bij nacht. Uilen eten hun prooien in het geheel, maar deze kunnen ze niet altijd verteren. De onverteerbare resten spugen ze uit in de vorm van een braakbal.
Ruigpootuil, Aegolius funereus

Ruigpootuil, Aegolius funereus

De ruigpootuil, Aegolius funereus, is een kleine uilensoort. Hij lijkt sterk op de steenuil. Het is een typische nachtuil, hoewel hij in de arctische gebieden ook overdag jaagt. Hij nestelt in holten…
Velduil, Asio flammeus

Velduil, Asio flammeus

De velduil, Asio flammeus, is een bedreigde uilensoort die weinig in Nederland voorkomt. Toch laat hij zich zien. Dit komt omdat hij overdag jaagt, waardoor hij gemakkelijker te zien is. Als hij niet…
Ransuil, Asio otus

Ransuil, Asio otus

De ransuil, Asio otus, is in Nederland een vrij algemene vogel. Toch is hij maar zelden te zien. Dit komt door zijn kleine postuur, goede schutkleuren en het feit dat hij graag in bossen leeft. Vlakbi…
Steenuil, Athene noctua

Steenuil, Athene noctua

De steenuil, Athene noctua, is een kwetsbare uilensoort in Nederland. Het is de kleinste uil die hier voorkomt met zijn 22 centimeter lange lichaam. Hij jaagt zowel overdag als ‘s nachts, maar slechts…
Sneeuwuil, Bubo scandiacus

Sneeuwuil, Bubo scandiacus

De sneeuwuil, Bubo scandiacus, is bekend geworden bij het grote publiek door zijn rol in Harry Potter. Voor veel vogelaars was het hiervoor echter al een populaire vogel. Zijn witte, dichte verenlaag…
Bosuil, Strix aluco

Bosuil, Strix aluco

De bosuil, Strix aluco, is een uilsoort die vrij veel in Nederland voorkomt. Samen met de ransuil is het de meest voorkomende uil. Ze hebben brede vleugels en een korte staart. Ze zijn bruin tot grijs…
Oehoe, Bubo bubo

Oehoe, Bubo bubo

De oehoe, Bubo bubo, is een uil die maar weinig in Nederland voorkomt. Toch is hij af en toe te zien. Verder komt hij in grote delen van Europa en Rusland voor. Ook in delen van Afrika is hij te zien.…
Kerkuil, Tyto alba

Kerkuil, Tyto alba

De kerkuil, Tyto alba, is over de wereldwijd verspreid. Hij leeft dicht bij mensen, maar laat zich maar zelden zien. Zijn maximale spanwijdte is nog geen meter. De bekendste varianten zijn de lichte e…
Gepubliceerd door Info_lisa op 26-10-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Seraphimblade, Wikimedia Commons (Publiek domein)