Uilen in Nederland
Wereldwijd zijn er 177 uilensoorten bekend. Deze worden onderverdeeld in twee families, de Tytonidae, met 15 soorten en de Strigidae met de overige 162 soorten. In Nederland komen 8 uilensoorten regelmatig voor in het wild. De Kerkuil (Tyto alba) de Ransuil (Asio otus), de Bosuil (Strix aluco), de Velduil (Asio flammeus), de Steenuil (Athene noctua), de Oehoe (Bubo bubo), de Sneeuwuil (Nyctea scandiaca) en de Ruigpootuil (Aegolius funereus).
Indeling in het dierenrijk
Een deel van de taxonomische indeling van alle uilen is gelijk. Zij vallen immers allemaal in dezelfde orde, de orde van de Strigiformes. Voor iedere uil geldt de vogelde indeling:
- Rijk: Animalia
- Stam: Chordata
- Klasse: Aves
- Orde: Strigiformes
- Familie: Strigidae of Tytonidae
Indeling tussen de uilen
Van de acht uilen die in Nederland voorkomen, zijn er zeven die in de familie Strigidae vallen. Deze familie wordt ook wel die van de uilen genoemd. Één uil, de kerkuil, valt in een andere familie. Dit is de familie van de Tytonidae, kerkuilen in het Nederlands.
Familie: Uilen (Strigidae)
- Ruigpootuil
- Velduil
- Ransuil
- Steenuil
- Sneeuwuil
- Bosuil
- Oehoe
Familie: Kerkuilen (Tytonidae)
Uilen in het algemeen
Veel van deze uilen, en van uilen in het algemeen, zijn nachtdieren. Dit zijn ze niet allemaal. Verder hebben alle uilen een scherp gehoor en goed zicht. Vele ook bij nacht. Uilen eten hun prooien in het geheel, maar deze kunnen ze niet altijd verteren. De onverteerbare resten spugen ze uit in de vorm van een braakbal.